
Hiit training, een veel voorkomend fenomeen
We zien het steeds vaker voorbij komen, HIIT training. Sportscholen maken er veel reclame mee en op youtube staan tal van filmpjes waar er HIIT getraind wordt. Maar wat is dit nu precies, HIIT training? Waar staan de letters bijvoorbeeld voor? Niet iedereen lijkt zich deze vraag te stellen en voert gewoon klakkeloos de bewegingen uit die de trainer voordoet in de les. Met het hart in de keel wordt er keihard gewerkt, onder het mom van…’ What doesnt kill you makes you stronger’ . Of dit geheel waar en goed is, is de vraag.
HIIT staat voor High Intensity Interval Training, oftewel trainen waarbij zeer intensieve oefeningen afgewisseld worden met een korte rust. U levert in een korte tijdsduur een intensieve inspanning en krijgt vervolgens een korte rust om net op adem te kunnen komen, voordat ronde 2 start.
Een simpel voorbeeld van een HIIT oefening is wanneer u met een volle wasmand snel de trap oprent, rustig de trap afgaat om de volgende mand naar boven te brengen. Zonder dat u het doorheeft bent u al HIIT aan het trainen.
In een goeie HIIT les worden de oefeningen zo aangeboden dat u alles op eigen intensiteit en niveau kunt trainen. Een bekende vorm van HIIT is een Tabata training. U levert 20 seconde maximale inspanning en u heeft 10 sec rust. Een Tabata bestaat uit 8 rondjes en duurt dus maar 4 minuten. In 4 minuten kunt u dus al fit worden en trainen! Een win win situatie lijkt mij, gezien ons drukke leven….werk….huishouden….kids en oh ja..partner die ook nog aandacht wil.
Waarom dan kiezen voor HIIT training?
Het is een effectieve trainingsvorm, want u traint een een korte tijd explosief. Zowel kracht als conditie komen aanbod en het hele lichaam moet meebewegen. U verbruikt energie en na de training heeft het lichaam nog enige tijd nodig om bij te komen en verbrand dus nog energie na/door(ook wel EPOC genoemd…mocht u het willen nalezen). De training is makkelijk samen te stellen, u hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om zelf tot een leuke eenvoudige training te komen. Zeer toegankelijk dus, hoor ik u zeggen.
Er is ook een maar
HIIT training roept een soort van stressreactie op in ons lichaam. Hierdoor ervaren mensen meer pijn, vermoeidheid en weerstand tijdens de training/na de training. Zit u minder lekker in uw vel, dan is het de vraag of u deze trainingsvariant moet willen opzoeken. Het zet uw lichaam namelijk nog meer op scherp. Een tweede advies, warm altijd goed op, stretch na de tijd en draai niet meer dan 3 HIIT trainingen per week. Zo voorkomt u onnodig veel stress op uw lichaam.
Dus zo ziet u maar, het kunnen voor u 4 hele goeie minuten zijn….maar ook 4 hele vervelende en slechte minuten. Sta dus eerst even stil bij het feit wat u gaat doen en of uw lichaam dit ook aan kan.