Fullbody versus Split training welke werkt dan het beste?

De vraag welke trainingsvorm beter is voor je lichaam is al jaren de grote vraag. Train je fullbody, dan train je elke training je gehele lichaam en train je volgens het split principe, dan train je bijvoorbeeld per training 2 spiergroepen. Het voordeel van een fullbody training is dat je elke spiergroep meerdere keren per week prikkelt. Het is geschikt voor mensen die niet alle dagen kunnen/willen trainen. Het is geschikt voor zowel de beginnend sporter als de gevorderde sporter.  Indien je split traint, kun je meer aandacht uit laten gaan naar een bepaalde spiergroep. Je traint specifiek een spiergroep, waardoor je ook goed resultaat kunt krijgen.

Welke methode geeft nu de meeste spieropbouw? Helaas is het niet zo eenvoudig te zeggen. Alles valt en staat met een juiste trainingsprikkel, juiste factoren(slaap,voeding,rust etc.), uitvoering oefening en volgorde van oefening.

Voor een beginnend sporter is het verstandiger om fullbody te trainen. Het lichaam krijgt zo de tijd om te wennen. Voor de grote spiergroepen kun je 2 oefeningen kiezen en de kleinere spiergroepen 1 oefening, per training.

Ben je al een gevorderde sporter, dan is een combinatie tussen full body en split een goeie combinatie. Zo kun je specifiek op een spiergroep trainen tijdens een split dag en op de fulbody dag het lichaam prikkelen. De spier wordt zo elke week meerdere keren geprikkeld waardoor er groei plaats zal vinden. Uiteraard valt het staat alles met goede voeding, rust, trainingsvolgorde, gekozen oefeningen en uitvoering.

Recent Posts