Sneller afvallen door een koolhydraatarm dieet?
Veel mensen starten zomaar met een koolhydraatarm dieet zonder dat zij echt weten wat dit nu inhoudt. Ze denken dat het afvallen sneller gaat. Dit is te begrijpen, daar er veel reclame gericht is op snel afvallen doormiddel van het eten van minder koolhydraten. Klopt het alleen wel dat je van koolhydraten dik wordt? Val je daadwerkelijk ook sneller af als je minder koolhydraten eet?
Je wordt niet dik van koolhydraten eten, maar wel van teveel koolhydraten eten of een te hoge energie inname. Het gaat om het type koolhydraten welke gegeten worden en de hoeveelheid energie(kcal) die iemand op een dag tot zich neemt in verhouding met de mate van activiteit(bewegen).
Belangrijk is om een voedingspatroon aan te houden dat gezond is en je voor een lange tijd kunt volhouden. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat tussen de 60 en 85% van alle mensen die een koolhydraat arm dieet gevolgd hebben binnen 6 maanden na einde dieet weer aan zijn gekomen of zelfs terug zijn bij het startgewicht.
Hoe komt het dat het lijkt alsof mensen die een koolhydraatarm dieet volgen snel afvallen? In principe klopt dit wel, want 1 gram glycogeen bindt zich aan 2,7 gram vocht. Indien iemand dus minder koolhydraten eet, houdt het lichaam ook minder vocht vast.
Je wordt simpelweg te zwaar als je meer eet dan je verbruikt. Onderaan de streep moet je een mingetal zien te krijgen in plaats van een plusgetal. Indien je elke dag een positieve energiebalans onderaan de streep hebt, heb je meer gegeten dan je lichaam heeft verbrand gedurende de dag. Alles wat teveel aan eten en drinken binnenkomt slaat ons lichaam op als reserve brandstof(vet).